Rýže je nepochybně plodina, kterou si každý s jihovýchodní Asií, potažmo s Kambodžou, pojí. Scenérie rýžových polí jsou vskutku dech beroucí, a proto není divu, že se objevují na profilech mnoha českých instagramerů, cestovatelů, ale i příležitostných dovolenkářů. Tyto zelené lány nejsou pouhým pozadím nové profilovky, jsou to hlavně zdroje obživy a potravy pro místní farmáře, za kterými stojí mnohdy hodně namáhavé práce. My s těmito farmáři spolu s lokálními partnery Life With Dignity za podpory Ministerstva zahraničních věcí spolupracujeme. V tomto článku Vám chceme přiblížit, jak to s tou rýží v Kambodži vlastně je.
Rozlohou je Kambodža s 181 040 km2 dvakrát větší než Česká republika a rýžová pole zabírají zhruba třetinu její zemědělské půdy, v roce 2014 to bylo například 2,2 milionů hektarů (38%). Pro představu kambodžská rýžová pole by byla schopna pokrýt třetinu celkové rozlohy ČR (viz mapa).
Území pěstování rýže zde můžeme rozdělit do 3 oblastí. Do první spadají provincie v nížinaté oblasti jezera Tonlésap, které lze označit za rýžově nejplodnější (provincie Takeo, Kampong Speu, Kampong Cham, Kandal, Battambang. Siem Reap a Prey Veng). Druhá oblast je přímořská a ve srovnání s první méně plodná (provincie Kampot a Koh Kong). Třetí poslední oblastí jsou vysočiny a horské oblasti severní Kambodži (provincie Stung Treng, Ratanakiri, Mondukiri a Preah Vihear).
Rýže je v Kambodži pěstována 4 způsoby podle lokality. Může jít o nížinná deštěm zavlažovaná rýžová pole, horská deštěm zavlažovaná rýžová pole, mechanicky zavlažovaná rýžová pole a tzv. pěstování rýže v hluboké vodě (více o tomto druhu pěstování zde). Ve většině případů v Kambodži se jedná o první dva způsoby, které jsou zcela závislé na dešťových srážkách v období dešťů nebo na nasbírané vodě v období sucha. Farmáři obyčejně pěstují 3 typy rýže: tradiční nearomatické odrůdy, aromatické „vonné“ rýže a tzv. “lepkavou rýži“ – sticky rice. Tradiční nearomatické odrůdy vysazují mezi květnem a červencem, kdy první monzunové deště začínají zavlažovat půdu a sklizeň přichází obyčejně o 6 měsíců později v prosinci.
Další aromatické odrůdy nebo sticky rice se pak vysazují v období sucha mezi prosincem a lednem a sklízí se během dubna a května. Pro pěstování aromatických odrůd je důležité sluneční světlo, sazenice jsou obyčejně menší a dozrávají rychleji. Pole v období sucha se zavlažují mechanicky nebo pomocí vody, která byla zadržena v období dešťů. Obdělávaná půda je tedy i o poznání menší, s např. cca 225 000 ha v roce 2014. V dnešní době ale již existují techniky a aromatické odrůdy, které lze pěstovat i v období dešťů.