VIETNAM

Posilujeme ochranu práv dětí ve Vietnamu. Pomáháme v boji proti obchodování s lidmi.

Od roku 2020 spolupracujeme ve Vietnamu s organizací Blue Dragon, která dlouhodobě pracuje s dětmi v obtížných životních situacích a poskytuje přímou pomoc obětem obchodování s lidmi. Začali jsme podporou posilování ochrany práv dětí při policejním vyšetřování. Vznikl oficiální cirkulář (soubor pokynů) pro vietnamské Ministerstvo veřejné bezpečnosti určený pro policejní a justiční složky, který pomůže ochránit práva dítěte při vyšetřování trestných činů a zamezit jejich sekundární viktimizaci (druhotné zraňování oběti). Každé dítě, účastnící se policejního vyšetřování jako oběť, má nyní větší šanci na zvláštní ochranu.

Od roku 2021 probíhá revize zákona o obchodování s lidmi, jehož aktuální znění je nedostatečné, nepokrývá všechny formy obchodování s lidmi a obětem obchodování s lidmi neposkytuje dostatečnou ochranu. Společně s Blue Dragon se snažíme, aby byl nový zákon efektivnější a oběti lépe chránil. Současně podporujeme školení pro policii, pohraniční stráž a další zapojené orgány, které se s tímto druhem kriminality potkávají. Školení se zaměřují na identifikaci a vyšetřování těchto trestných činů a citlivější přístup k oběti, aby nedocházelo k druhotné traumatizaci.

Za podporu našich aktivit ve Vietanmu děkujeme Ministerstvu zahraničních věcí ČR a jeho programu TRANSITION.

Bližší informace a zprávy o naší činnosti ve Vietnamu najdete v novinkách.