VIETNAM

Posilujeme ochranu práv dětí ve Vietnamu.

Jak vypadá naše skutečná pomoc?

Ve Vietnamu jsme začali ve spolupráci s agenturou Blue Dragon v roce 2020 implementovat projekt zaměřený na posílení a ochranu práv dítěte v procesu policejního vyšetřování. Projekt vznikl za podpory Ministerstva zahraničí ČR v rámci programu TRANSITION.

Tím jsme podpořili expertní konzultativní proces ke zlepšení procesu vyšetřování sexuálních deliktů na dětech. Vznikl oficiální cirkulář (soubor pokynů) pro Ministerstvo veřejné bezpečnosti Vietnamu, určený po policejní a justiční složky, který pomůže ochránit práva dítěte při vyšetřování trestných činů a zamezit jejich dodatečné traumatizaci. To znamená, že každé dítě, které je účastníkem policejního vyšetřování jako oběť, má větší šanci na zvláštní ochranu.

Letos projekt pokračuje školeními pro vietnamské policejní vyšetřovatele v provinciích. Součástí školení bude i seznámení s dobrou praxí v oboru. Současně se budeme prostřednictvím našeho partnera podílet na expertní práci při přípravě revize zákona o obchodu s lidmi.

Více informací o naší aktivitě ve Vietnamu a články, které průběžně aktualizujeme naleznete ZDE.