Dne 25.11. proběhla ekumenická slavnost na podporu naší předvánoční sbírky pro organizaci Otcův dům.

Ekumenickou slavnost vedli Martina Viktorie Kopecká z Církve československé husitské, Jana Křížová z Evangelické církve metodistické, Petr Vacík z Římskokatolické církve a Zdeněk Šorm z Českobratrské církve evangelické.

O hudební doprovod slavnosti se postarala Beata Hlavenková.

Podle odhadů Dětského fondu OSN žije na Ukrajině až 100 tisíc dětí bez domova. Systém státních sirotčinců není schopen tento problém účinně uchopit. Do řešení problému se tak musí zapojit řada místních i mezinárodních nevládních organizací. Mezi nejdůležitější z nich patří Otcův dům, se kterým již pátým rokem spolupracujeme a kam také poputuje výtěžek z letošní sbírky.

Jak vypadá naše skutečná pomoc na Ukrajině

Na Ukrajině spolupracujeme s organizací Otcův dům, která se stará o sirotky a děti bez domova z kyjevského regionu. Za více než 20 let se organizaci povedlo zajistit lepší a stabilnější budoucnost tisícům z nich. Zajišťuje těmto často hluboce traumatizovaným dětem psychologickou péči a možnost speciálního vzdělávání ve vlastní škole.

V úzké spolupráci s místní správou jsme podpořili sociální služby pro děti, které byly znovu začleněny do biologických rodin, adoptovány, umísťovány do péče k příbuzným. Pěstouni i děti získali díky našemu projektu pravidelné psychosociální poradenství. Díky tomu, že vychovatelé v Otcově domě vytvořili individuální rozvojový plán pro každé dítě, dostaly děti v nových rodinách lepší péči nebo se je podařilo znovu začlenit do původních biologických rodin.

6 náhradních pěstounských rodin z Otcova domu jsme přímo podpořili. 30 pěstounským rodinám mimo Otcův dům jsme pomáhali zlepšit jejich péči o děti prostřednictvím školení a odborného poradenství. 7 až 12 dětí žije v každé pěstounské rodině, která sídlí v Otcově domě. 5 nových asistentů jsme zajistili pro případ, že rodiče potřebují osobní volno.

Více informací o naší aktivitě na Ukrajině a články, které průběžně aktualizujeme naleznete ZDE.

Přispěji na pomoc

Mediálními partnery naší sbírky pro Otcův dům jsou TVtv-noe-titulek2 a magazín christnet_title.