Projekt Výroba potravinářského prášku bohatého na živiny v provincii Kampong Speu

Výroba potravinářského prášku bohatého na živiny v provincii Kampong Speu

Humanitární středisko Diakonie ČCE ve spolupráci s kambodžskou organizací Life with Dignity (LWD) a Fakultou tropického zemědělství, České zemědělské univerzity v Praze se zaměřuje na podporu zemědělců sdružených v zemědělských kooperativách v provincii Kampong Speu v jižní části Kambodže, jejichž členové budou moci zpracovávat a prodávat vysoce výživné potravinářské prášky nebo směsi, které jsou zdravé a mohou konkurovat chutí a cenou instantním výrobkům dostupným na místním trhu.

Hlavními pilíři kambodžské ekonomiky jsou zemědělství, stavebnictví, výroba a turismus. Ačkoliv 76 % obyvatelstva žije ve venkovských oblastech a zemědělský sektor přispívá 20,7 % k národnímu HDP a zároveň zajišťuje 31,2 % celkové zaměstnanosti, zisky z potenciální přidané hodnoty intenzivní rostlinné výroby unikají. Surové plodiny často putují do Thajska a Vietnamu a s tím i zisky z jejich zpracování.

Ke ztrátám dochází navíc zejména na regionální úrovni, kde by zisky z postprodukce mohly sloužit jako investice do zlepšení zemědělské infrastruktury a technologií, zvýšení kvality surovin a celkovému rozvoji zemědělského odvětví. Z tohoto důvodu se Humanitární středisko se svými partnery snaží dlouhodobě podporovat zemědělskou komunitu, a to zejména v okresech Phnum Sruoch, Aoral a Thpong v provincii Kampong Speu. V současné době v této oblasti zajišťujeme odbornou podporu 16 zemědělských kooperativ se 120 až 1100 členy v každém kooperativě, tj. s celkem 5 492 členy, z nichž je 4 069 žen.

Projekt zaměřený na výrobu potravinářského prášku bohatého na živiny, jehož začátek se datuje do prosince 2023, zahrnuje zejména vzdělávací školení a praktické workshopy pro 18 členů ze dvou zemědělských kooperativ v provincii Kampong Speu, aby se naučili zpracovávat a následně prodávat své plodiny/produkty – zeleninu, ovoce, ryby, maso či ořechy – ve formě potravinářských prášků, které jsou bohaté na sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály.

Plodiny a produkty se nejdříve usuší a následně zpracovávají na prášek. Farmáři takto budou moci zaplnit mezeru na trhu a nabídnout zdravé lokálně produkované přísady do jídel a nápojů.

Školení odborně garantuje Humanitární středisko ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou, se kterou spolupracovalo i na dalších projektech v zemi. Tématem školení je v první řadě výroba prášků/směsí, kdy se projektový tým zaměřuje na dodržování norem pro zpracování potravin ve formě zdravotně nezávadných a dlouhotrvajících prášku/směsí, tvorbu receptur, kontrolu kvality a balení.

Další školení se věnují oblasti hygienických norem a bezpečnosti při zpracování potravin (normy v potravinářském průmyslu), finančnímu řízení a marketingu (provoz, branding, marketing, propojení s trhem aj.) a také otázkám zajištění správného a bezpečného provozu, obsluhy a údržby.

Obě zemědělské kooperativy získají potřebné vybavení. Konkrétně se jedná o sušící stroje, balicí stroje a zpracovatelské potřeby, jako jsou misky, nádobí, mixéry, vakuovací přístroj a uzavíratelné obaly.

Od dubna do června 2024 bude probíhat zkušební výroba přímo v sídlech zemědělských kooperativ, kde budou zkoušet různé varianty produktů, o kterých budou přesvědčení, že je lze na místním trhu prodat. Cílem bude vyvinout finální verzi produktů, které se pak od srpna do října budou propagovat na místních tržištích, školách, továrnách či přímo mezi místními obyvateli (dovoz). Pro tyto účely se počítá s vytvořením specifických etiket s logy a výživovým označením, aby zákazníci měli přehled o složení potravin a jejich době trvanlivosti.

Partnerství pro Cíle udržitelného rozvoje mezi Českou republikou a Rozvojovým programem OSN.
Projekt Výroba prášku bohatého na živiny v provincii Kampong Speu, Kambodža je realizován Rozvojovým programem OSN (UNDP) za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

1200px-UNDP_logo.svg Česká rozvojová agentura Česká zemědělská univerzita Life with Dignity