Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v ČR

Praktická doporučení pro lidi přicházející z Ukrajiny v době válečného konfliktu

Ve spolupráci s psycholožkou a krizovou interventkou Kristýnou Farkašovou jsme připravili pro uprchlíky z Ukrajiny příručku s praktickými doporučeními, jak mohou opečovat sami sebe po psychické stránce v době válečného konfliktu.

Příručka - посібник

ČCE pomáhá

Českobratrská církev evangelická zřídila samostatné stránky o pomoci lidem z Ukrajiny. Na stránkách https://ukrajina.e-cirkev.cz/ lze najít také aktuální praktické právní rady pro lidi z Ukrajiny a jejich hostitele.

Ubytování pro uprchlíky

Aktuálně evidujeme celkem 160 sborových prostor ochotných poskytnout ubytování až pro 1 100 lidí. Více informací najdete ZDE.

Sbory a střediska Diakonie, které ubytovaly uprchlíky z Ukrajiny, dostanou rychlý jednorázový příspěvek ve výši 25 tis. Kč na pokrytí nákladů spojených s ubytováním.

V pátek proběhlo první on-line setkání pro hostitele rodin z Ukrajiny s podtitulem „Jak pomoci a nezbláznit se“. Sbory a střediska na něm dostaly praktické právní informace, jak postupovat při pomoci uprchlíkům, ale také informace o tom, jak na psychohygienu a sdílení dobré praxe.

Krabice od srdce pro děti z Ukrajiny

V asistenčních centrech bylo potřeba nějak zabavit děti od rodin, které tam řešily nutné dokumenty pro dočasný pobyt v Česku. Proto TV Nova ve spolupráci s Diakonií uspořádala sbírku Krabice od srdce s cílem vybrat co nejvíce zábavných balíčků pro děti. Charitativní akce pro veřejnost se konala o víkendu od pátku 18. do neděle 20. března na sběrných místech u poboček sítě hypermarketů Albert a u Thomayerovy nemocnice v Praze. Lidé přispěli celkem 30 tisíci krabicemi.

Sháníme konkrétní vybavení pro uprchlíky

Lidé na útěku si s sebou berou jen nezbytně nutné věci - pár kusů oblečení, hračku, peníze a telefon. Zásadní je pro ně totiž zůstat ve spojení se svými blízkými. Proto jim chceme poskytnout v bydlení internet a notebook (tablet). Více informací pro darování najdete ZDE.