Naše pomoc na Ukrajině

Prostředky z naší veřejné sbírky a od institucinálních donorů pomáhají lidem přímo na Ukrajině prostřednictvím několika partnerů.

Finanční podpora

Finančně jsme podpořili například:

• 250. 000 Kč Humanitární službě PAX, která zajišťuje nejen evakuace lidí žijících v blízkosti frontové linie, ale také jim dodává materiální pomoc.

• 150. 000 Kč českým obcím v Mykolajivské oblasti. Díky prostředkům z veřejné sbírky jsme také mohli podpořit tři české evangelické vesnice Mykolajivské oblasti na jižní Ukrajině.

• 120.000 Kč organizaci Otcův dům, finanční prostředky byly použity jako podpora na evakuaci a přesídlení osiřelých dětí do Německa. Někteří zaměstnanci Otcova domu stále zůstávají na Ukrajině, kde pomáhají v místní komunitě, např. péčí o staré osamělé lidi v okolí.

• 876.000 Kč partnerskou organizaci Dům milosrdenství, kteří si díky tomu si mohli pořídit malý víceúčelový mikrobus. Spolehlivý, prostorný automobil jim za současné situace velmi ulehčuje práci, a to nejen při zásobování útulků a převozu potřebných lidí, ale také při distribuci humanitární pomoci do odlehlých venkovských oblastí v okolí Ivano-Frankovsku.

• 460.000 Kč komunitní centrum Blaho v Užhorodu, kde je momentálně ubytováno na 150 lidí, kteří byli kvůli válce nuceni opustit své domovy. Užhorodská organizace "Blaho" také pečuje o dalších přibližně 100 lidí ubytovaných ve dvou místních školách. Podpora směřuje převážně na zajištění stravy pro uprchlíky a chodu komunitního centra (náklady na energie, vybavení atd.).

• 625.000 Kč jsme podpořili městečko Mižhirija, které přijalo nižší tisíce uprchlíků z Donbasu a dalších okupovaných území. V důsledku toho se počet obyvatel obce více než zdvojnásobil, obrovskou výzvu pro město Mižhirija pomáháme překonat zajištěním alespoň některých základních potřeb nově příchozích. Financujeme denně teplou stravu v místních školních jídelnách pro cca 300 lidí nebo nákup dětských školních a dalších potřeb pro 150 dětí.

Daruji

Přímá materiální pomoc

Ve spolupráci s pražským farním sborem u Salvátora jsme zorganizovali také materiální sbírku trvanlivých potravin, hygienických potřeb, matrací, spacáků a dalších věcí. Kamion s více než pěti tunami nákladu dorazil v březnu do Užhorodu.

Naše partnerské organizace

Otcův dům

Od roku 2014 spolupracujeme s organizací Otcův dům, která pečuje o sirotky a děti bez domova z oblasti Kyjeva. Provozuje dětský domov a podporuje pěstounské rodiny. Pro ně zajišťuje vzdělávání, právní, sociální a psychologickou podporu. S místním sociálním odborem spolupracuje na programu následné péče o děti, které se z Otcova domu mohou vrátit ke svým biologickým rodičům.

Blago

Na Ukrajině nyní směřuje naše finanční pomoc do Zakarpatska. Ačkoliv daleko od bojů, Užhorod u slovenských hranic je přeplněn lidmi, kteří odcházejí směrem na Západ. Někteří strávili na náročné cestě 2-3 dny poté, co se týden schovávali ve sklepech. Eleonora Kulčar a její organizace Blago má dlouholeté zkušenosti s podporou dětí v místní romské komunitě.

Dům milosrdenství

Naše partnerská organizace Dům milosrdenství přímo v Kyjevě provozuje dvě zařízení pro celkem 25 starších lidí bez domova. Nyní po evakuaci svých klientů působí ve městě Ivano Frankovsk.

Mižhirija

Municipalita (město) ve východní části Zakarpatské Ukrajiny s cca 10 tisíci stálými obyvateli. Vlivem války na Ukrajině se počet místních rezidentů příchodem vnitřně vysídlených osob, tzv. IDPs (internally displaced persons), více než zdvojnásobil.

Humanitární služba PAX

Podporujeme také organizace působící na těžce zkoušeném východě Ukrajiny. Jednou z nich je Humanitární služba PAX, která z Česka na místo jezdí od roku 2015. V současné době pokračuje v práci v Doněcké oblasti, kde se aktuálně podílí na evakuaci lidi, distribuuje humanitární pomoc (potraviny, léky, hygienu, apod.).

Charitativní fond ASPIS

Přímo v Charkově a okolí funguje Charity fund ASPIS, který distribuuje potravinové balíčky, léky, hygienické a další nezbytné potřeby.

Myrne Nebo of Kharkiv

Finančně podporujeme také organizaci Myrne Nebo charity fund, která pomáhá lidem postiženým ruskou agresí a poskytuje jim to nejnutnější k přežití, bezpečný prostor, teplé oblečení a stravu. Prostřednictvím Myrne Nebo bylo úspěšně evakuováno již tisíce lidí, pravidelně distribuují potravinové a humanitární balíčky. Dokáží takto dopravit až 2500 balíčků denně i do těch nejodlehlejších míst.

Jak můžu darovat?

Své dary můžete stále posílat na sbírkový účet Diakonie 292949292/0300 s variabilním symbolem 2022 nebo sbírku podpořit prostřednictvím dárcovských SMS ve tvaru DMS na číslo 87 777.

• DMS DIAKONIESVET 30
  • DMS DIAKONIESVET 60