Jak mohu sám pomoci

Chci pomoci jako dobrovolník

Na dlouhodobou pomoc hledají dobrovolníky slovenští Lutheráni přímo na Slovensko-ukrajinských hranicích https://ukrajina.e-cirkev.cz/obsah/pomahejte-se-slovenskymi-lurtarany-ve-vysnem-nemeckem/.

Všechny možné nabídky dobrovolné práce lze také směřovat na www.pomahejukrajine.cz

Pokud se domluvíte ukrajinsky, nebo rusky a byli byste schopni doprovázet příchozí Ukrajince, rádi využijeme Vaši pomoc, stejně jako pomoc překladatelů a tlumočníků.

Chci ubytovat uprchlíky

Nabídněte konkrétní pomoc například při organizování ubytování. Českobratrská církev evangelická je v kontaktu přímo se Správou uprchlických zařízení a nabídky na ubytování sbírá od svých farních sborů koordinovaně. Přihlásit se můžete přes tento formulář.

Další možností je nabídnout ubytování na společné platformě neziskových organizací www.pomahejukrajine.cz, která propojuje nabídku s poptávkou. Naleznete zda i mnoho dalších možností jak pomoci.

Správa uprchlických zařízení MVČR zřídila email ubytovaniukrajina@suz.cz, kde můžete nabídnout konkrétní ubytovací možnosti.

Svoji nabídku můžete registrovat také na stránce https://uprchlici-vitejte.cz/, kterou provozuje Sdružení pro integraci a migraci.

Chci přispět hmotným darem

ČCE pořádá sbírku tabletů a notebooků. Notebooky a tablety můžety přinést do vrátnice Ústřední církevní kanceláři ČCE (Praha 1, Jungmannova 9), a to kdykoliv. Vrátnice je v průchodu na pravé straně a je otevřena trvale.

Materiální sbírka u Salvátora v Praze Hygienický a zdravotnický materiál lze donést do kostela u Salvátora od pondělka do pátku mezi 14-18 hod. Momentálně sháníme: Prošívané deky, polštáře a další lůžkoviny, hygienické potřeby (pleny, toaletní papír, holící potřeby, vložky, mýdlo, zubní pasty, prací prášek, prostředky pro úklid atd.) a také trvanlivé potraviny (konzervy, těstoviny, rýže, sušenky, instantní jídlo, olej, atd.).