MYANMAR

Uprchlické tábory v Myanmaru jsou plné zpěvu.

V Myanmaru pomáháme od roku 2014 vnitřně vysídleným osobám a hostitelským komunitám z řad muslimských Rohingů a buddhistických Arakanců v Arakanském státě. Spolupracujeme zde s organizací Lutheran World Federation Myanmar s podporou Ministerstva zahraničních věcí ČR a České rozvojové agentury.

V minulosti jsme v Myanmaru se věnovali projektu zaměřeného na zajištění pitné vody zahrnujícího vybudování místní vodní a kanalizační infrastruktury. Aktuálně se věnujeme obecnému posílení odolnosti humanitární krizí zasažených komunit.

Na počátku krize jsme tábory zásobovali především základním vybavením, jako jsou plastové plachty, rohože, pokrývky, provazy, moskytiéry, kuchyňské nádobí či oblečení. Postupně jsme se začali věnovat i prevenci živelných katastrof a krizí, neboť velké nebezpečí představují například požáry, které mohou během několika hodin zničit celý tábor. Lidé žijí obvykle v tzv. longhausech, obývanými až osmi rodinami. Jedná se o dlouhé domy postavených z bambusu, dřeva a rákosu, tedy z velmi hořlavého materiálu.

Kromě ohně ohrožují tábory i další živelné pohromy, jako jsou záplavy či časté cyklony. Tábory jsou vybudovány v nízko položených oblastech blízko moře a zvlášť v období dešťů je bahno všudypřítomné. Z tohoto důvodu jsme se několik let věnovali snižování rizika katastrof, vytváření strategických plánů, distribuci lékárniček, školení dobrovolných hasičů a v neposlední řadě budování důležité sociální infrastruktury (silnice, cesty, přístaviště, vodní nádrže, studny apod.).

Obyvatele táborů trápí kromě nepříznivých vnějších podmínek také traumata z konfliktu, ze ztráty domova, živobytí a bezpečí. Neílnou součástí našich projektů je proto i poskytování psychosociální pomoci či aktivity podporující sociální sounáležitost, kdy zapojujeme muslimskou a buddhistickou komunitu do společných projektů, jako je např. stavba cest.

Záleží nám na tom, aby se příjemci naší pomoci co nejdříve osamostatnili. Podporujeme je proto v drobném podnikání a hledání zdrojů vlastní obživy. Poskytujeme školení v tvorbě podnikatelských plánů, odborná školení ve vybraných činnostech (oprava motorek, příprava jídla, šití, výroba rybářských sítí či tesařské práce) a workshopy pro propojení s místním trhem. Soustředíme i na zajištění vzdělávání v muslimských a buddhistických vesnicích, kde opravujeme budovy škol, přistavujeme školy nové a dodáváme do škol výukové pomůcky.

Bližší informace a zprávy o naší činnosti v Myanmaru najdete v novinkách.