LIBANON

Válka v Sýrii vyhnala do Libanonu 1,5 milionu lidí. Chceme, aby žili důstojně.

V libanonském Bejrútu již čtvrtým rokem s podporou MZV ČR působíme prostřednictvím místního komunitního centra Tahaddi v chudinské čtvrti Hay el Gharbeh a v provizorních táborech na severu údolí Biká. Vedle potravinové pomoci formou poukázek, dětských plen či výživy jde o zajištění základních potřeb do nejchudších domácností, jako jsou přikrývky, topení anebo levné pračky, vařiče či chladničky. Prostřednictvím našeho místního partnera jsme také pomáhali při znovunabývání osobních dokladů (občanské průkazy, rodné a oddací listy...), které jsou zcela nezbytné k přístupu k některým službám i případnému budoucímu návratu uprchlíků zpět do Sýrie.

V letošním roce z výnosů naší Postní sbírky nově financujeme i provoz mateřské školy a distribuci zimní pomoci (topný olej, teplé přikrývky a matrace...) pro 540 nejpotřebnějších domácností v údolí Biká. Podporujeme provoz komunitního zdravotního centra, které poskytuje základní primární péči a prevenci.

Jak vypadá naše skutečná pomoc v Libanonu

180 nejpotřebnějších rodin s malými dětmi dostává každý měsíc potravinové poukázky, 30 rodin pleny a dětskou výživu. 25 rodin každý měsíc získalo podporu ze sociálního fondu na nákup nezbytného vybavení domácnosti či vyřízení osobních dokladů. 60 dětí (některé se zvláštními potřebami) navštěvuje školku díky naší podpoře.