JORDÁNSKO

V uprchlickém táboře Zátarí žije 80.000 lidí. Polovina z nich jsou děti.

Naše pomoc již od roku 2012 směřuje k syrským uprchlíkům, kteří kvůli válce museli opustit své domovy, a také k jejich hostitelským komunitám. Chceme snižovat bezprostřední o dlouhodobá rizika, kterým čelí v důsledku chudoby – ať už jde o (ne)vzdělávání dětí, výživu, zdravotní péči, anebo o psychické problémy.

Dlouhodobě působíme v jordánském uprchlickém táboře Zátarí, kde podporujeme komunitní centrum naší partnerské organizace LWF. V roce 2019 jsme nadále díky prostředkům Postní sbírky podporovali provoz celodenně fungující mateřské školy – zde první toho druhu –, kterou jsme pomohli vybudovat. Školka pro 60 dětí a hřiště významně rozšiřují možnosti, jak trávit svůj volný čas, a výrazně odlehčí ženám, které tak mohou pracovat, řešit své potřeby či zajišťují chod svých domácností. S podporou Ministerstva vnitra ČR (Pomoc na místě) zvyšujeme profesní kvalifikaci a udělujeme malé granty na podporu nových malých živností přímo v tomto 80tisícovém táboře a také ve městě Irbíd.

V jordánském městě Zarqá díky podpoře humanitárního programu MZV ČR a opět ve spolupráci se Světovým luteránským svazem (LWF) loni zahájilo činnost komunitní centrum. To poskytuje psychologickou pomoc, vzdělávání i rozmanité volnočasové aktivity pro děti či dospělé. Jde například o kurzy angličtiny, zumby, sportovní kroužky či terapeutické skupiny. V centru působí také keramická dílna s kurzy pro všechny věkové skupiny, otevřená s podporou Velvyslanectví ČR v Ammánu.

Jak vypadá naše skutečná pomoc v Jordánsku

60 dětí chodí do školky, kterou jsme pomáhali budovat a podporujeme. 370 dětí a dospělých podporujeme ve vzdělávání a volnočasových aktivitách v komunitním centru. 50 malých živnostníků jsme podpořili finančním grantem na rozjezd jejich drobného podnikání.

íce informací o naší aktivitě v Jordánsku a články, které průběžně aktualizujeme naleznete ZDE.