Farmáři v Kambodži

I když je sucho, stále můžeme pěstovat různé plodiny.

Farmáři v Kambodži

Kambodža patří mezi nejchudší a nejméně rozvinuté státy planety, a to zejména kvůli pohnuté historii v 19. a 20. století (francouzská kolonizace, bombardování Spojenými státy během vietnamské války či teror Rudých Khmerů). Zemědělství tvoří téměř třetinu hrubého domácího produktu, přičemž zaměstnává více než polovinu populace.

Velká sucha v Kambodži v posledních letech snižují úrodu rýže i zeleniny a ohrožují rybolov. Hodně lidí dočasně odchází za prací do Thajska, odkud se snaží podporovat své rodiny.

Z celé země se nejvíce rýže pěstuje právě v provincii Battambang. Kambodžští farmáři nutně potřebují získat novější znalosti a naučit se modernější způsoby pěstování rýže, aby dovedli odolávat výkyvům počasí. Sucho ale netrápí pouze farmáře v Battambangu, ale i v provincii Pursat.

V roce 2013 odstartoval v Battambangu náš tříletý projekt, kde naše středisko Diakonie zprostředkovávalo farmářům teoretická školení i praktické rady, které zlepší zemědělské techniky místních farmářů. Tříletý projekt skončil úspěšně v roce 2016.

V roce 2018 jsme navázali na naše místní zkušenosti a začali v provincii Pursat díky podpoře Ministerstva zahraničních věcí školit farmáře, děti ve školách a ostatní obyvatele, aby se společně dokázali se suchem a dalšími možnými katastrofami vyrovnat co nejlépe. Tento projekt probíhá v roce 2018 a plánujeme jeho pokračování i na další 2 roky.

ceskarepublika pomaha

PODÍVEJTE SE NA NAŠE VIDEA