Zambie: můžu si sama číst

20. prosince 2016

Ženy tvoří 85 % účastníků kurzů základní vzdělanosti v zambijské farnosti Katete. Na věku nezáleží, číst se učí mladí lidé i ženy, které překročily šedesátku. Chtějí si přečíst, jak mají užívat léky, nebo spočítat peníze, když své výrobky prodávají na trhu. A také se chtějí víc podílet na rozhodování ve společnosti. I díky kurzům základní gramotnosti to je možné.

Zambie: můžu si sama číst
20. prosince 2016 - Zambie: můžu si sama číst

Ve spolupráci Diakonie, JPC a ZEC provozuje farnost Katete celkem 4 „literacy centers“, centra gramotnosti. Učebna, kterou navštívila Kateřina Novotná, slouží obvykle jako ubytovna pro hosty farnosti. Proto by bylo třeba postavit novou budovu, která by sloužila jen kurzům.

Kurzy základní gramotnosti

Kurzy vyučují dobrovolníci 3 hodiny denně za 100 kwacha (asi 10 USD) za měsíc. Rádi by učili celý rok, tedy i v období mezi listopadem a březnem, ale v tu dobu lidé potřebují pracovat na polích. Výukového materiálu není dostatek a místa na učení zatím také ne. Přesto se učení daří a je o ně zájem.

Tady je několik příběhů těch, kdo se v kurzech projektu Ženy ve vedení – Zambie začali vzdělávat:

Zenia

ZeniaZenie je 20 let, děti ještě nemá. Až dokončí kurz, chtěla by se stát dobrovolnicí a sama vyučovat další. Začala se učit letos, zatím jí to jde dobře, spadá do kategorie yellow, žlutá. V kurzech totiž platí stupně, jak kdo čte a učí se: green – pokročilí, yellow – mírně/středně pokročilí, red – začátečníci.

Christina

ChristinaChristině je 49 let, baví ji matematika a je ráda, že si v nemocnici může sama přečíst, jak má užívat léky. Ale hlavně se chystá na to, že začne podnikat, to bude pro její život největší změna. A pro podnikání musí samozřejmě umět číst i počítat.

Felecia

Felecia45letá Felecia neuměla ani napsat svoje jméno, natož pak číst bibli v kostele. Teď už může, přestože s kurzem začala teprve v roce 2016.
Felecia je farmářka, její muž je katecheta v katolické farnosti a ona sama patří do tzv. „ženské rady“. Říká, že dodává ženám kolem sebe sebedůvěru, aby se také zapojily do kurzů a začaly se vzdělávat.

Kelvin

Kelvinje syn místního pastora. Je mu 25 let, dobrovolně vyučuje v kurzech 3 hodiny denně. Kromě 100 kwacha měsíčně za kurzy nemá žádný jiný příjem. Rád by se časem vrátil do školy, kterou z finančních důvodů musel přerušit ve 12. stupni.

Dobrovolníkům jako Kelvin se říká animátoři. Díky nim, kteří dobrovolně a za maličký plat učí dospělé, program funguje v takové míře jako dosud už v 5 diecézích v Zambii. Psaní, čtení a počítání je základ, na kterém se dá stavět další důstojný život.

Tento projekt byl podpořen z prostředků České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR.