Pomáháme zlepšit úroveň zdravotní péče v Mauretánii

19. října 2020

Naše středisko se letos ve spolupráci s naším dlouholetým partnerem LWF podílí na projektu programu MEDEVAC Ministerstva vnitra ČR v Mauretánii, v oblasti Sahelu.

Zdravotní centrum v Bassikonou (schválně neříkáme nemocnice) obsluhuje oblast s přibližně 150 tisíci obyvateli. Z toho tvoří asi 60 tisíc uprchlíci z Mali, kteří žijí v nedalekém uprchlickém táboře Mbera.  Jak místní, tak i malijští uprchlíci, museli být pro obtížnější lékařské zákroky doposud často převáženi do 230 kilometrů vzdáleného města Nemá nebo dokonce letecky do hlavního města země, pokud to tedy jejich zdravotní stav vůbec dovoloval. Jen v minulém roce se jednalo asi šest set případů, s čímž byly spojeny nemalé finanční náklady. Lékařská evakuace navíc nebyla dostupná a využitelná všemi.

Pomáháme zlepšit úroveň zdravotní péče v Mauretánii
19. října 2020 - Pomáháme zlepšit úroveň zdravotní péče v Mauretánii

Díky spolupráci LWF Mauretánie, Diakonie a místních zdravotníků a s finanční podporou programu Medevac dochází k výraznému zlepšení dostupnosti zdravotní péče v místě.

Instalace nového RTG      Nový RTG       Zdravotní centrum v Bassikonou

Ve zmíněném zdravotním centru v Bassikonou nyní nově disponují vybavením jako rentgen, ultrazvuk, přístroje na monitoring životních funkcí laboratorní rozbory, sady chirurgického náčiní a další vybavení potřebné pro středně obtížné chirurgické operace a komplikovanější a více rizikové porody.

Zdravotní centrum v Bassikonou      Ultrazvuk ve zdravotním centru v Bassikonou      Zdravotní centrum v Bassikonou

Dle místní lékařů a našich partnerů to i díky následným školením představuje zásadní zlepšení místní péče a zásadní snížení rizik a finančních nákladů spojených s evakuací nemocných do 230 kilometrů vzdálené nemocnice. Už v prvních dnech po instalaci rentgen posloužil při vyšetření a léčení zlomenin, TBC a dalších zdravotních problémů. Díky podpoře programu Medevac budou probíhat také online odborné konzultace českých odborníků na infekční nemoci s místními zdravotníky.