Vydáváme Postní kuchařku, podpořte nás!

25. listopadu 2021

S jedním z našich ambasadorů, Pavlem Drdelem, kuchařem a majitelem restaurace Sůl a řepa, jsme se dohodli na vydání kuchařky!

174408093_4153751158008315_84853286454885772_n      201923806_1501371670245694_8831822463848899978_n

Postní kuchařka nabídne originální recepty z lokálních čerstvých surovin, které si můžeme dopřát po celý rok. O úvodní slovo jsme požádali evangelického faráře, kaplana a vášnivého kuchaře, Pavla Rumla. Knihu vydáváme ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, které je známé svým kvalitním zpracováním kuchařek.

Vydáváme Postní kuchařku, podpořte nás!
25. listopadu 2021 - Vydáváme Postní kuchařku, podpořte nás!

Z čeho naše Postní kuchařka vychází?

Čtyřicetidenní půst před Velikonocemi známe všichni jako křesťanskou tradici. Dnes však různé formy jarní očisty a detoxu zkouší každé jaro i celá řada lidí nehledě na vyznání.

Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochuzení se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření.

POST_14     199623133_1497855437263984_2522023766964589452_n

Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin, a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít v jakýkoli den v roce.

2e6d7fe9-5bbf-4808-bb9a-357ca5753b5a       209943718_1508565666192961_4876596110506324903_n

Na co se v knize ještě můžete těšit?

• Více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty

• 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje

• 5 tradičních postních receptů

• Text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké

• Povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové

• Text o tradicích, které se vážou k postním nedělím, z knihy Tradinář Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové

Knihu si nyní můžete jednotlivě předkoupit od 15. 11. na darovacím formuláři Donio.

Chci koupit kuchařku

Budeme vděční za hromadné objednání knížek prostřednictvím vašeho sboru, pokud je to ve vašich kapacitách. Počet objednaných kusů potřebujeme znát do 15. 12. 2021.

Platbu za knihy lze poslat do 20. 1. 2022 na účet 2400384700 / 2010 s variabilním symbolem 2022xxxx, kde xxxx je čtyřmístný kód vašeho sboru.

Na co vybrané peníze použijeme?

Vybrané peníze použijeme na částečné pokrytí nákladů spojených s vydáním knihy. Chceme představit netradiční kuchařku plnou postních receptů na celý rok, které jsou postavené na sezónních surovinách a zohledňují udržitelnost a lokálnost produktů. To odráží i samotný podtitul knihy – od kořene po nať, který představuje snahu využít produkt v jeho celosti, nic nevyhodit. Slupky a kořínky usušit na jemný prach pro dochucování pokrmů, dužinu upéct, nať rozmixovat na pesto nebo použít v ochuceném oleji. Zároveň ale kniha nese i myšlenku dárcovství a pomoci tam, kde je třeba, kterou autor sdílí s Postní sbírkou. Část výtěžku z prodeje proto poputuje na podporu vzdělávání velmi chudých libanonských dětí a dětí, jejichž rodiče utekli před válkou ze Sýrie.

POST_03b

Z knih prodaných v předprodeji půjde do Postní sbírky, a tedy na podporu vzdělávání velmi chudých libanonských dětí a dětí, jejichž rodiče utekli před válkou ze Sýrie, 50 % z ceny každého kusu. Od začátku půstu na začátku března 2022, kdy už budou knihy na pultech knihkupectví, půjde z každé knihy do Postní sbírky 10 %.

Za vaši podporu pro Postní kuchařku i sbírku předem děkujeme. Případné dotazy směřujte na kolegu Michala Janečka, janecek@diakoniespolu.cz nebo 728266057.

S přáním klidného času nastávajícího Adventu v radosti a ve zdraví.

Kristina Ambrožová, ředitelka