Vydáváme Postní kuchařku, podpořte nás!

25. listopadu 2021

S jedním z našich ambasadorů, Pavlem Drdelem, kuchařem a majitelem restaurace Sůl a řepa, jsme se dohodli na vydání kuchařky!

     174408093_4153751158008315_84853286454885772_n      201923806_1501371670245694_8831822463848899978_n


Postní kuchařka nabídne originální recepty z lokálních čerstvých surovin, které si můžeme dopřát po celý rok. O úvodní slovo jsme požádali evangelického faráře, kaplana a vášnivého kuchaře, Pavla Rumla. Knihu vydáváme ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, které je známé svým kvalitním zpracováním kuchařek.

Vydáváme Postní kuchařku, podpořte nás!
25. listopadu 2021 - Vydáváme Postní kuchařku, podpořte nás!

Z čeho naše Postní kuchařka vychází?

Čtyřicetidenní půst před Velikonocemi známe všichni jako křesťanskou tradici. Dnes však různé formy jarní očisty a detoxu zkouší každé jaro i celá řada lidí nehledě na vyznání.

Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochuzení se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření.

      POST_14     199623133_1497855437263984_2522023766964589452_n

Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin, a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít v jakýkoli den v roce.
 
    2e6d7fe9-5bbf-4808-bb9a-357ca5753b5a       209943718_1508565666192961_4876596110506324903_n
 
 Na co se v knize ještě můžete těšit?
 
  • Více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty

  • 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje

  • 5 tradičních postních receptů

  • Text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké

  • Povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové

  • Text o tradicích, které se vážou k postním nedělím, z knihy Tradinář Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové

Chci koupit kuchařku

Na co vybrané peníze použijeme?

Rádi bychom Vám představili netradiční kuchařku plnou postních receptů na celý rok, které jsou postavené na sezónních surovinách a zohledňují udržitelnost a lokálnost produktů. To odráží i samotný podtitul knihy – od kořene po nať, který představuje snahu využít produkt v jeho celosti, nic nevyhodit. Slupky a kořínky usušit na jemný prach pro dochucování pokrmů, dužinu upéct, nať rozmixovat na pesto nebo použít v ochuceném oleji. Zároveň ale kniha nese i myšlenku dárcovství a pomoci tam, kde je třeba, kterou autor sdílí s Postní sbírkou. Část výtěžku z prodeje proto poputuje na podporu vzdělávání velmi chudých libanonských dětí a dětí, jejichž rodiče utekli před válkou ze Sýrie.

POST_03b

 

Za vaši podporu pro Postní kuchařku i sbírku předem děkujeme. 

Kristina Ambrožová, ředitelka