Projekt IAGRO, za jehož zkratkou stojí Zlepšení hodnotového řetězce zemědělství v kambodžské provincii Kampong Speu (2021-2023), se již druhým rokem věnuje metodám zpracování potravin, a to především ovoce a zeleniny ve 3 místních okresech – Aoral, Phnum Sruoch a Thpong. Projektový tým spolupracuje s farmáři z 16 zemědělských družstev s více než 5000 členy a většinovým podílem žen.
A proč se zrovna věnujeme zpracování potravin v tomto regionu? I přesto, že farmáři jsou schopni prodat velkou část své produkce, mají často přebytky, které díky projektu mohou zhodnotit a prodat za vyšší ceny nebo jimi obohatit vlastní jídelníček.
V prvním roce projektu (2021) se nám z velké části podařilo zrenovovat naše centrum, kde mají farmáři k dispozici zpracovatelskou místnost, balírnu, solární sušárny či sklad a sklep pro svoje výrobky. Školení jsme uspořádali v různých metodách – sušení, fermentace nebo sterilizace za pomocí místních i českých školitelů. Zároveň farmáře školíme i v internetové gramotnosti a mobilním marketingu, aby mohli své produkty prodávat online.
PŘED REKONSTRUKCÍ
PO REKONSTRUKCI
Projekt realizujeme společně s místní neziskovou organizací Life With Dignity. Na projektu s námi dále spolupracují česko-kambodžský start-up Kokopon a česká firma Holistic Solutions. Veškeré aktivity jsou podpořeny Českou rozvojovou agenturou a jsou součástí širšího programu financovaném Australian World Lutheran Service a Bread for the World.