Látkové vložky jako dostupná alternativa pro kambodžské ženy

23. prosince 2020

Když jsme navrhovali projekt věnující se vodě, sanitaci a hygieně v kambodžské provincii Kampong Chhnang, měli jsme na paměti především ženy. Přístup k čisté vodě a sanitačním zařízením a správná osobní hygiena jsou totiž zcela zásadní pro ženské reprodukční a menstruační zdraví. Z tohoto důvodu budou například latríny a umývárny jak ve školách, tak v domácnostech postaveny tak, aby odpovídaly potřebám místních dívek a žen. A rozhodli jsme se, že nezůstaneme pouze u toho a aktivity v tomto ohledu posuneme ještě dál.

Látkové vložky jako dostupná alternativa pro kambodžské ženy
23. prosince 2020 - Látkové vložky jako dostupná alternativa pro kambodžské ženy

Naše snaha byla finančně podpořena UNDP (Rozvojovým programem OSN) a v příštích měsících se budeme věnovat produkci znovupoužitelných menstruačních vložek a zvyšování povědomí o menstruačním zdraví v osmi vybraných školách a komunitách. Tento projekt jsme nazvali „Mikro-podnikání a inovace v oblasti ženského menstruačního zdraví a posílení jejich postavení v provincii Kampong Chhnang, Kambodža“, protože nám nejde jen o to zvýšit povědomí místních žen v této oblasti a zbořit tabu, která tu ohledně menstruace panují, ale také o to nabídnout jim alternativu ke komerčním menstruačním produktům, které jsou pro místní ženy drahé. Ty pak nahrazují různými kusy látek, se kterými není hygienicky zacházeno. Tabu, se kterými jsme se zde doposud setkali, jsou například doporučení nejíst kyselá jídla a fermentované potraviny, a tím předejít zápachu. Sprcha je při menstruaci škodlivá, nebo že menstruace přenáší sexuálně přenosné nemoci. Dívky obyčejně hledají informace u svých matek, které je ale také nemají, čímž se tato tabu dále přenášejí. Nedostatek znalostí, ekonomické důvody nebo právě absence toalet či dostupných menstruačních produktů jsou jedny z nejčastějších důvodu proč dívky buďto zcela přestávají chodit do školy nebo školu v období menstruace meškají. A co my bychom s tím chtěli udělat? Máme poměrně jednoduchý model:

✓ Vyškolíme 2 – 3 místní krejčové, které již mají rozjeté podnikání v šití látkových vložek. Ukážeme jim, jak se starat a komunikovat se zákazníky tak, aby tyto vložky byly na místním trhu i bez nás dostupné.

✓ Uspořádáme v osmi školách a komunitách akce na zvyšování povědomí o menstruačním a reprodukčním zdraví. Ve školách zařadíme jak dívky, které ještě nezačaly menstruovat, tak i ty které už menstruují a budeme se otevřeně bavit o všech aspektech tohoto přirozeného cyklu ženského těla.

✓ Uděláme první objednávku u vyškolených podnikatelek na 10 setů látkových vložek. V 1 setu najdete 6 vložek různých velikostí pro různé období cyklu, látkový sáček pro uskladnění použitých vložek, žínku a mýdlo.

✓ Po tom, co tyto zkušební balíčky vybrané dívky a ženy vyzkouší, dáme další objednávku do produkce na cca 600 balíčků, které rozdáme mezi dívky a ženy, které se účastnily naších akcí na zvyšování povědomí, na kterých jim zároveň vysvětlíme, jak vložky používat a jak se o ně starat.

Znovupoužitelné vložky se již v mnoha regionech ukázaly být dobrý řešením z mnoha důvodů:

1. Jsou v delším časovém horizontu ekonomičtější, i když počáteční investice se může zdát vysoká, dívkám a ženám se vyplatí.

2. Látkové vložky jsou ekologické, produkce odpadu je o poznání nižší. Odpad se na venkově obyčejně pálí a škodlivé látky unikají do atmosféry a půdy.

3. Nemalou roli hraje pohodlí, které vložky dívkám a ženám poskytují. Po odborné stránce jsme se v tomto ohledu spojili s Eliškou a Martinem Dobiášovými, kteří vlastní malou firmu Breberky.cz, která se věnuje produkci látkových vložek, plen a dalších vychytávek. Jsou to odborníci na slovo vzatí a přijedou až za našimi ženami do Kampong Chhnangu, aby je vyškolili a sami se třeba i inspirovali výrobky na místním trhu.

Breberky logo                    UNDP logo