Spolu vracíme úsměv opuštěným dětem na Ukrajině

16. prosince 2019

Před letošními Vánoci jsme se rozhodli otevřít sbírku pro organizaci Otcův dům na Ukrajině, která zde supluje často nedostatečnou státní sociální síť péče o děti a pomáhá navracet se do normálního života dětem z Kyjevských ulic. Jde často o sirotky, děti prostitutek nebo drogově závislých rodičů. Každé z nich má za sebou velmi pohnutý příběh a největším úkolem Otcova domu je dát těmto dětem podporu a péči, aby se, až budou dospělé, mohly postavit na vlastní nohy, zařídit si svůj život a nekopírovat osud svých rodičů.

Spolu vracíme úsměv opuštěným dětem na Ukrajině
16. prosince 2019 - Spolu vracíme úsměv opuštěným dětem na Ukrajině

Chci pomoci

Příběh Katyi nabral dobrý obrat

Katya osiřela velmi záhy, a tak její dosavadní životní cesta kopíruje institucionální systém péče o sirotky na Ukrajině. Její zdravotní obtíže jí navíc od mala vyčleňovaly z dětského kolektivu a dívka brzy přivykla ústrkům a šikaně. Situace se vyhrotila na odborném učilišti, kde se měla vyučit na kuchařku a cukrářku.

Škola nenabízela žádný inkluzivní program, dívka nedostala žádné úlevy a nezvládala držet tempo s ostatními dětmi. To zhoršilo její beztak křehký zdravotní i psychický stav, takže musela školu ukončit. To ale znamenalo, že ztratila možnost ubytování na koleji a ocitla se na ulici.

Naštěstí se o dívčině problémech dozvěděla místní křesťanská komunita, která oslovila Otcův dům s žádostí o pomoc, a Katya se dostala do programu pro mládež, který tato organizace pořádá. Získala tak střechu nad hlavou a odbornou psychologickou a sociální pomoc. Má šanci se připravit na samostatný plnohodnotný život.

Co to je Otcův dům a proč podporujeme právě tuto organizaci?

Otcův dům je křesťanská nevládní organizace, kterou založil Roman Korniiko v roce 1996. Nabízí dětem z Kyjevských ulic střechu nad hlavou, a poskytují byty několika pěstounským rodinám, které poskytují dětem přechodnou péči, než se podaří napravit poměry v původní rodině nebo najít potřebnému dítěti stálou náhradní rodinu.

Služby Otcova domu jsou završené zdravotní péčí a psychologickou pomocí, aby děti mohly vyléčit svá fyzická i duševní zranění. Organizace spolupracuje s místními sociálními službami a právníky, a snaží se upravit vztahy v původní rodině.

Pomoci můžete také vy

Práci, kterou Otcův dům dělá a kterou můžeme z blízka sledovat od roku 2015, považujeme za velmi potřebnou, fungující a hodnou podpory. Proto jsme se rozhodli věnovat jim naši předvánoční sbírku.

Dar, který pošlete do Otcova domu, poslouží organizaci pro nákup léku, školních pomůcek a na zaplacení psychosociální péče pro děti.

Pomůžete tak navrátit dětem ztracený úsměv a důvěru v dospělé. Děkujeme!

Chci pomoci

Příběh je skutečný, jen jméno a fotografii jsme změnili, abychom chránili soukromí dívky, o které píšeme.