574 domácností se připojí k odběru pitné vody

15. listopadu 2023

Humanitární středisko Diakonie ČCE slavnostně ukončí svůj úspěšný čtyřletý projekt v kambodžské provincii Kampong Chhnang. Za účasti českého velvyslance v Kambodži Martina Vávry proběhne 21. listopadu 2023 ve vesnici Tang Krous Keut oficiální spuštění vodovodního systému, který bude dodávat pitnou vodu 574 domácnostem ve dvou vesnicích.

657 domácností se připojí k odběru pitné vody
15. listopadu 2023 - 574 domácností se připojí k odběru pitné vody

Na projektu v hodnotě téměř 19 milionů Kč spolupracovaly kambodžská organizace Life With Dignity, Česká zemědělská univerzita a z řad českého soukromého sektoru společnosti G-servis spol. s r. o. a Ekomonitor spol. s r. o. Během čtyřletého projektu se podařilo vybudovat a zlepšit infrastrukturu v oblasti vody, sanitace a hygieny (WASH) včetně vybudování toalet a umýváren ve školách a domácnostech či připojení domácností ve vesnicích Tang Krous Keut a Tang Krous Lech ke stávajícímu vodovodnímu systému. Pořádaly se též osvětové akce ve školách a pro zástupce různých místních institucí, odborníky ze soukromého sektoru a z neziskových organizací různá školení věnující se různým tématům v oblasti WASH.

„Dostupnost kvalitní pitné vody stále není na kambodžském venkově samozřejmá a často bývá i dražší než v městských oblastech. Díky spolupráci s místním partnerem, organizací Life for Dignity, s Českou zemědělskou univerzitou a s firmami z ČR se nám pod jejich odbornou záštitou a dohledem podařilo nabídnout inovativní české řešení vodovodního systému s pitnou vodou, který bude dlouhodobě sloužit místním obyvatelům. A to považuji za jeden z hlavních přínosů projektu,“ říká Michaela Vacková, vedoucí kanceláře Humanitárního střediska Diakonie ČCE v Kambodži.

„I v budoucnosti se chceme věnovat rozvoji kambodžského venkova prostřednictvím zavádění inovací napříč sektory. V příštím roce pokračujeme například v projektu, který se zaměřuje na rozvoj zemědělských družstev,“ doplňuje Kristina Ambrožová, ředitelka Humanitárního střediska. „Plánujeme i další aktivity směřující například k podpoře rozvoje technického a odborného vzdělávání.“

Bližší informace o projektu najdete v infolistu.

Více informací:
Jitka Kozubková