Naši dobrovolníci v roce 2023 rozhodně nezaháleli

6. února 2024

Rok 2023 utekl jako voda a stejně tak všechny aktivity a podpora ze stran našich úžasných dobrovolníků, kterým patří velký dík, že jsou stále s námi a odhodláni pomáhat kdykoliv je potřeba.

Naši dobrovolníci v roce 2023 rozhodně nezaháleli
6. února 2024 - Naši dobrovolníci v roce 2023 rozhodně nezaháleli

Na fotografii výše jsou absolventi tříměsíčního výcviku krizové intervence:
Ida Tenglerová, Aleš Hurdálek a Andrea Czinnerová

V České republice naštěstí v loňském roce nenastala žádná živelná katastrofa velkého rozsahu, při které bychom s naším týmem a dobrovolníky museli zasahovat. Přesto se nelenilo. Jako každý rok se dobrovolníci pilně školili a připravovali na poskytování pomoci v případě mimořádné události, jako jsou povodně, tornádo a další převážně přírodní katastrofy. A že těch přípravných setkání nebylo málo.

Nabitý rok 2023

V průběhu roku se konaly krátké online workshopy i prezenční jednodenní, dvoudenní či dokonce třídenní kurzy. Zaměřovaly se na široký okruh témat jako například krizové řízení, vedení humanitární základny, první pomoc, monitoring škod, práce s humanitárními přístroji, péče o dobrovolníky v kontextu mimořádné události nebo psychohygiena.

Speciální bylo rozsáhlé víkendové školení 10 vedoucích humanitárních základen a proškolení 75 dobrovolníků, zaměstnanců různých diakonických středisek a také ukrajinsky hovořících pracovníků/uprchlíků v psychosociální pomoci.

Jsme rovněž nesmírně pyšní na 18 nových krizových interventů, kteří úspěšně dokončili výcvik v krizové intervenci a jsou připraveni si dále procvičovat a rozvíjet své intervenční dovednosti. Věříme, že tak budou moci poskytnout potřebnou psychickou pomoc osobám, jež zasáhne nečekaná mimořádná událost.

Naši dobrovolníci se v červnu a září zapojili i do konkrétní praxe, kdy prováděli mezi 141 obyvateli v obcích Chřibská, Heřmanice, Krásná Lípa a Jamné průzkum. Prostřednictvím dotazníku v mobilní monitorovací aplikaci KOBO mapovali připravenost občanů na mimořádnou událost. Zjišťovali například způsob informování občanů ze strany obce o přípravě na mimořádnou událost, jak je obec varuje v okamžiku skutečného nebezpečí nebo zda vědí, jaké věci si mají vzít s sebou při nařízené evakuaci.

V neposlední řadě se podařilo za finanční podpory Evropské komise díky programu EPIM (European Programme for Integration a Migration, Evropský program pro integraci a migraci) vytvořit 24stránkovou brožuru Psychosociální pomoc – praktický průvodce pro práci v terénu při mimořádné události. Je určená jak pro dobrovolníky poskytující psychosociální pomoc při mimořádné události, tak pro interkulturní pracovníky, krizové interventy, poskytovatele psychosociální pomoci či představitele pomáhajících profesí pracující s lidmi v krizi. Pro širokou veřejnost může příručka sloužit jako návod k poskytnutí základní psychosociální podpory svým blízkým.

během školení zaměřeného na péči o dobrovolníky v kontextu mimořádné události

Plány pro rok 2024

Nikdo neví, co nám letošní rok přinese. Každopádně v naší připravenosti na mimořádné události nepolevíme. Ba naopak budeme pokračovat v prohlubování a posilování znalostí a dovedností našich dobrovolníků, které se doposud naučili.

Jednou z hlavních priorit na tento rok je posílit a podpořit již vyškolené dobrovolníky v psychosociální pomoci a krizové intervenci. A protože si uvědomujeme, jak důležité a é je pro efektivní a účinnou psychickou podporu druhému procvičování a praxe, chystáme praktické nácviky modelových krizových situací, které mohou při mimořádné události nastat. Jedná se o poskytování první psychické pomoci zasažené osobě, např. při ztrátě blízké osoby, zvířete či hmotné věci. Poskytnutí krizové intervence v takových okamžicích je důležité pro zmírnění dopadů mimořádné události na psychický stav člověka a zároveň napomáhá ke snížení rizika následného možného rozvoje duševních potíží.

Pro naše stávající dobrovolníky i nováčky chystáme další sérii online workshopů na různá relevantní témata a různá školení, o kterých informujeme na stránce Dobrovolníci nebo na naší otevřené soukromé facebookové skupině Dobrovolníci HRS Diakonie. Nezapomeneme ani na naše vedoucí humanitárních základen, které na podzim čeká víkendové školení, jako se uskutečnilo například v Soběšíně loni v září.

Dobrovolnický víkend v září 2023 v SoběšíněDobrovolnický víkend v září 2023 v Soběšíně

Hledáme nové aktivní dobrovolníky

Pokud máte zájem zapojit se do pomoci lidem, které v České republice zasáhne nějaká mimořádná událost, a začít se na takovou situaci připravovat, můžete se zaregistrovat jako náš dobrovolník či dobrovolnice. Rádi se s Vámi setkáme, třeba i na pravidelné Ranní online kávě s dobrovolníky, která se koná vždy druhý pátek v únoru, květnu, září a prosinci.